Verhalen‎ > ‎

Verhaal van Helen

URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden

Helen

Het verhaal van Helen
Toen de politie Helen een video liet zien waarop haar man bekende dat hij een 10-jarig meisje seksueel had misbruikt, voelde dat ‘als een mes door haar hart’. Helen is hulp gaan zoeken, nadat een groot schandaal in de sportwereld was losgebarsten in de Verenigde Staten. De partner van een sportcoach bleek al jaren op de hoogte te zijn van het misbruik dat haar man als trainer pleegde. Helen vroeg zich op dat moment af hoe haar omgeving naar haar keek en besliste om haar verhaal op papier te zetten. Ze nam contact op met een Amerikaanse zelfhulpgroep voor partners van plegers en ontdekte toen een heel andere realiteit die veel meer aansloot bij haar eigen beleving.

Letter D
De typische pleger bleek een getrouwde man te zijn. Hoe partners reageren op de onthulling van misbruik varieert sterk. In veel gevallen komt het aan als een donderslag bij heldere hemel: ze waren zich niet bewust dat hun man zich aangetrokken voelde tot jongeren, en nog veel minder dat er ook zoiets als een aantrekking tot kinderen onder de 12 jaar kan bestaan.

Helen kreeg een telefoontje dat haar man was gearresteerd toen ze op school in het eerste leerjaar les aan het geven was. De politie ontbood haar op het bureau om een verklaring af te nemen. Van in het begin wist ze dat ze bij haar man zou blijven. Dat wil niet zeggen dat ze hem vergaf. Toen ze de eerste keer naar de gevangenis ging om hem te bezoeken, voelde dat “alsof ik op weg was naar een begrafenis.  Ik treurde om het leven dat we hadden gehad.”. Helen en haar man waren al sinds de middelbare school samen en waren nu al zes jaar getrouwd. De persoon die ze dacht te kennen, bleek nog een verborgen leven te hebben. Ze denkt daaraan voortdurend terug met ongeloof. Het went eigenlijk niet.

Letter H
Haar man vertelde haar dat hij al jaren, naast een aantrekking tot vrouwen, ook een aantrekking tot jonge meisjes voelde. Maar hij was er altijd van uitgegaan dat hij zich wel zou kunnen controleren. Helen had hierop met verwarde gevoelens gereageerd. Ze was in eerste instantie niet boos op haar man omwille van die gevoelens, maar wel omdat hij daarover niets tegen haar gezegd had en omdat hij dan toch die gevoelens de overhand had laten krijgen op zijn controle.

Het was die houding die het haar uiteindelijk ook mogelijk maakte om verder te gaan met de relatie. Haar man zat twee maanden in de gevangenis en kreeg daarna 2 jaar huisarrest en 10 jaar proeftijd. Ze is de hele tijd naast hem blijven staan en ondersteunde hem financieel tijdens het huisarrest, toen hij niet mocht gaan werken. “Ik moest denken aan ons huwelijk en dat hij uiteindelijk toch ook veel goede kanten heeft.”  Haar man volgde  jarenlang behandeling en voelt dat hij weer controle over zijn leven en zijn aantrekking heeft. Maar de therapeuten vertelden Helen dat zo’n aantrekking maar zelden helemaal voor 100% verdwijnt.

Letter O
Ondertussen zijn Helen en haar man 17 jaar samen en wonen ze nog altijd in het huis waar ooit het misbruik gebeurde. Ze hebben een zoontje van 1 jaar en eentje van 4. Helen maakt zich geen zorgen over haar man en hun kinderen. De therapeuten hebben haar nochtans aangeraden om voorzichtig te blijven. “Daders die kinderen onder de 12 jaar uitkiezen, zijn meer gericht op de leeftijd dan op het geslacht.”

URL van de gadget-specificatie kan niet worden gevonden